Välbesökt fotobokskväll

Det var ett välbesökt arbetsmöte när vi tittade på fotoböcker. Flera medlemmar hade utformat egna böcker och tagit med dem till mötet. Böckerna var beställda på webben från olika leverantörer. Allmänt kan sägas att fotoböckerna håller en god standard, Blurb.com sticker möjligen ut som en leverantör med mycket fin kvalitet på böckerna. En fotobok är ett bra sätt att göra sina bilder tillgängliga för fler utan att behöva printa ut eller visa i dator eller med projektor. Dessutom ger det en viss stolthet att har gjort en egen bok!

Rolf Karlsson visade på vikten av att inbädda färgprofiler i bilder när de ska användas på webb eller i utskrifter/print, som t.ex. vid fotoboksproduktion. Även en del om storleksförändring, interpolering, togs upp. Dessutom lite om hur man kan använda Apples iPhoto för att skapa fotoböcker.

”Väljer du ett tryckeri som säger att de inte använder en profil, då ska du nog överväga att byta tryckeri. Du får då ingen möjlighet att anpassa dina bilders färger till trycket på ett vettigt sätt.”
Stefan Ohlsson, teknikansvarig på Svenska Fotografers Förbund

Länk till tips om färghantering vid fotoboksproduktion: sfoto.se

Länkar till några fotoboksleverantörer: